Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Opublikowano: 20.01.2022 r.
Pieczarki, ser żółty i natka pietruszki to kluczowe składniki przepisu na krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Aromatyczne pieczarki połączone z roztopionym serem i świeżą natką pietruszki tworzą idealne nadzienie. Całość oblewamy delikatnym ciastem przygotowanym z mąki pszennej, jajek i mleka. Prosto, smacznie i sycąco!
Składniki dla 19 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło klarowane - 200 g
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Pieczarki - 500 g (20 średnich sztuk)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 400 g
- Majonez - 50 g
- Czosnek - 40 g
- Ser żółty - 400 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 19
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij.
- Rozpuść masło klarowane.
- Do jajek przesiej mąkę, dodaj cukier i rozpuszczone masło, zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki bez dodatku tłuszczu.
- Naleśniki powinny być dość cienkie.
- Pokrój pieczarki w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5-7 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek.
- Zetrzyj na tarce ser żółty.
- Naleśniki faszeruj pieczarkami, na pieczarki posyp żółty ser, zwiń naleśnika w rulon.
- Naleśniki podsmaż na maśle.
- W misce wymieszaj jogurt grecki i majonez, dodaj przeciśnięty czosnek.
- Krokiety podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to danie zawierające dużą ilość białka. Jest także źródłem sporej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Krokiety są jednak mniej kaloryczne niż panierowana wersja. Zawierają gluten, więc nie powinny być spożywane przez chorych na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny