Krokiety z pieczarkami i serem
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Szklanka mleka, kilo pieczarek, gouda i duża cebula - to podstawa przepisu na pyszne krokiety z pieczarkami i serem. Dodaj do tego jajka, trochę bułki tartej i oleju rzepakowego, a powstanie coś naprawdę wyjątkowego. Idealne na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi, te krokiety z pewnością przypadną wszystkim do gustu.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Pieczarki - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Ser gouda - 150 g
- Olej rzepakowy - 120 ml (10 łyżek)
- Bułka tarta - 54 g (1/4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.
- Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi. Drobno pokrój.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją.
- Na patelnię dodaj pieczarki i szybko smaż na dużym ogniu.
- Pieczarki przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu oraz papryki słodkiej.
- Farsz pozostaw do wystudzenia.
- Kiedy pieczarki wystygną dodaj do nich starty żółty ser.
- Zwiń krokiety.
- Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
- Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Krokiety to pyszne danie kuchni polskiej. Jest ono dość kaloryczne ale znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zbilansowanej i zrównoważonej diecie
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki