Krokiety z pieczarkami
Opublikowano: 03.05.2021 r.
Mleko, jajka, mąka i olej rzepakowy – to podstawa ciasta na krokiety z pieczarkami. Do farszu używamy pieczarek, cebuli i sera gouda, który dodaje kremowości i smaku. To połączenie sprawia, że krokiety są sycące i pełne aromatu, idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 2% - 500 ml
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Pieczarki - 300 g
- Ser gouda - 100 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Bułka tarta - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Mleko, mąkę, 2 jajka, pół szklanki wody gazowanej i szczyptę soli miksuj na gładką masę. Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni naleśnikowej z dodatkiem oleju.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sos, pieprz oraz papkę słodką. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę (około 5 minut). Następnie warzywa pozostaw do wystudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Starty ser wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Następnie masę ułóż na naleśniki, rozsmaruj ją oraz zawiń naleśniki w krokiety.
- W jednej misce rozbełtaj dwa jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.
- Następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej oraz podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju do zarumienienia się bułki.
- Krokiety podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podać je z dodatkiem barszczu czerwonego.
Komentarz dietetyka
Krokiety z pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety kapusty oraz grzybów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny