Krokiety z parówką
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Parówki, ser żółty, mąka pszenna i jajka – to cztery kluczowe składniki, bez których te krokiety by nie wyszły. Świetnie smakują na ciepło i sycą jak mało co. Zakręć się koło tych produktów, a reszta to już kwestia chwili przy kuchence!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Parówki - 300 g (6 szt)
- Ser żółty - 120 g (6 plastrów)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej mleko, dodaj mąkę i wbij jedno jajko. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na bardzo rozgrzanej patelni smaż naleśniki.
- Na środek każdego naleśnika wyłóż plaster sera, a na wierzch połóż pokrojoną na 4 części parówkę. Boki naleśnika złóż do środka, następnie całość zroluj.
- Jajko wbij na talerz i dokładnie rozmieszaj. Każdy krokiet wymocz w jajku.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety po 3 - 4 minuty, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
To opcja, która nie jest zbyt zdrowa, ze względu na obróbkę termiczną.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny