Krokiety z mięsem z rosołu
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Mięso z rosołu, cebula, marchewka i pieczarki – oto główne składniki krokietów z mięsem z rosołu, które możesz przygotować ze składników pozostałych po niedzielnym obiedzie. Wykorzystaj udko kurczaka, podudzie indyka, a nawet kawałki kaczki, by stworzyć pyszne nadzienie. Z dodatkiem mąki pszennej i mleka usmażysz naleśniki, które otulą tę smakowitą mieszankę.
Składniki dla 5 porcji:
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek)
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Udko kurczaka bez skóry - 200 g (Ugotowane (z rosołu))
- Podudzie indyka bez skóry - 100 g (Ugotowane (z rosołu))
- Udko kacze - 100 g (Ugotowane (z rosołu))
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 140 g (7 sztuk)
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchewka ugotowana (z rosołu))
- Pietruszka - 80 g (1 pietruszka ugotowana (z rosołu))
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, sitko, miska, chochelka, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- W misce zmiksuj przy użyciu miksera: 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki mleka. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj ją do masy i miksuj do połączenia się składników.
- Na patelni umieść 1 łyżkę oleju i rozsmarują ją po całej patelni (np. przy użyciu ręcznika papierowego). Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Gotowe odstaw na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
- Ugotowane mięso z rosołu oddziel od kości.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do zeszklenia, a następnie dodaj pieczarki i całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i smaż ok. 15-20 min, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Odstaw do przestudzenia.
- Mięso, pieczarki z cebulą, marchewkę i pietruszkę z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj surowe jajko i wszystko dobrze wymieszaj.
- Gotowy farsz umieść na naleśnikach. Złóż boki, a następnie zawiń naleśniki w rulon.
- Krokiety obtocz w jajkach (roztrzepanych), a następnie w bułce tartej.
- Na patelni umieść olej i rozgrzej go. Krokiety smaż aż do przyrumienienia z każdej strony.