Krokiety z mięsem mielonym i serem
Opublikowano: 03.05.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, pieczarki i ser gouda to gwiazdy tego przepisu na pyszne krokiety. Do tego dochodzą podsmażana cebulka, klasyczne ciasto naleśnikowe na bazie mąki, mleka i jajek oraz chrupiąca panierka z bułki tartej. Przepis, który gwarantuje pełen smaków i aromatów obiad!
Składniki dla 5 porcji:
- Pieczarki - 500 g
- Mięso mielone z kurczaka - 300 g
- Ser gouda - 200 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Mąka pszenna typ 750 - 300 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Bułka tarta - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie pieczarki przełóż do miseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli mięso mielone i smaż do momentu, aż nie będzie surowe.
- Mięso połącz z pieczarkami i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe: Do miski wsyp mąkę, dodaj jedno jajko i szczyptę soli, następnie dodaj mleko i pół szklanki wody gazowanej. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
- Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni z dwóch stron.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Na każdy naleśnik nałóż odrobinę farszu, posyp je startym serem żółtym i zawiń w krokiety.
- Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach oraz w bułce tartej, następnie podmaż je z dwóch stron do zarumienienia się bułki tartej.
- Gotowe krokiety podawaj na ciepło, np. z dodatkiem barszczu czerwonego.
Komentarz dietetyka
Krokiety z mięsem mielonym i serem to danie dość kaloryczne, dlatego świadomie wybierz odpowiednią dla siebie porcję. Pamiętaj również, że jest to danie dostarczające sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny