Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną

Opublikowano: 19.07.2025 r.
Łopatka wieprzowa, kapusta kiszona i cebula to główne składniki tych pysznych krokietów. Dodaj do tego czosnek, mąkę pszenną, jajka i bułkę tartą, a całość usmaż na oleju rzepakowym. Idealne na obiad czy kolację! Pysznie chrupiące i pełne smaku, zachwycą każdego domownika.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Kapusta kiszona - 450 g
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Bułka tarta - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, praska do czosnku, miska, patelnia, maszynka do mielenia, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Do garnka włóż kapustę kiszoną, dodaj do niej 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i zalej wodą.
- Kapustę gotuj do miękkości. Następnie przecedź ją na sicie i drobno poszatkuj.
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie dodaj do niego 2 obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Mięso zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju.
- Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż je do miski.
- Do mięsa dodaj cebulę, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kapustę kiszoną, 1 łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku.
- Farsz dokładnie wymieszaj.
- Do miski wbij 3 jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, 3 niepełne szklanki letniej wody, łyżkę oleju oraz szczyptę soli.
- Składniki zmiksuj do uzyskania ciasta o gęstości śmietany. Ciasto odstaw na chwilę.
- Następnie na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż naleśniki z dwóch stron.
- Na każdy naleśnik nałóż farsz, boki naleśników złóż do środka i zawiń krokiety.
- W głębokim talerzu roztrzep pozostałe jajka. Do osobnego talerza przesyp bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej.
- Krokiety namocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe krokiety podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną to doskonała propozycja na pyszny obiad. Kapusta kiszona to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny