Krokiety z mięsem i kapustą
Opublikowano: 15.10.2021 r.
Kapusta kiszona, mięso mielone wieprzowe i cebula – to główni bohaterowie tego przepisu na krokiety z mięsem i kapustą. Soczyste nadzienie w połączeniu z chrupiącym ciastem stworzonym z mąki pszennej, jajek i masła daje niepowtarzalny smak. Tak przygotowane krokiety są idealne na domowy obiad lub ciepłą kolację.
Składniki dla 20 porcji:
- Kapusta kiszona - 500 g
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Mąka pszenna typ 550 - 700 g
- Mleko 3,2% - 700 ml
- Masło - 100 g
- Jajko - 8 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, roztopione masło, mleko i sól, zmiksuj. Usmaż naleśniki na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.
- Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką i usmaż.
- Kapustę kiszoną pokrój i umieść ją w garnku, wlej wodę i gotuj 20 minut, woda powinna odparować.
- Przełóż mięso mielone do kapusty i wymieszaj, dodaj bułkę tartą i podgrzej przez 3-4 minuty.
- Na każdy naleśnik wyłóż 2-3 łyżki farszu, zwiń brzegi i zroluj.
- W misce ubij jajko i panieruj kotlety w jajku a następnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Krokiety z mięsem i kapusta to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Krokiety zawierają także białko zwierzęce, które jest białkiem pełnowartościowym. Kapusta kiszona jest także dobrym źródłem naturalnych probiotyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny