Krokiety z mięsem
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, pieczarki i cebula to kluczowe składniki, które nadadzą krokietom wyjątkowego smaku. Do ciasta naleśnikowego użyjemy mąki pszennej, mleka i jajek, a po nadzianiu farszem obtoczymy krokiety w bułce tartej i usmażymy na złocisty kolor na oleju rzepakowym. To klasyczne połączenie smakuje rewelacyjnie!
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 600 g
- Pieczarki - 400 g (20 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka pszenna typ 550 - 325 g (2,5 szklanki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Bułka tarta - 80 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone.
- Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
- Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.
- Do miski wrzuć mięso z pieczarkami i przypraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią.
- Na środku naleśnika układaj łyżką farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.
- Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą.
- Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.