Krokiety z kurczakiem
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Spróbuj przygotować krokiety z kurczakiem, używając soczystych piersi kurczaka, pachnącego oleju rzepakowego i jajek. Do tego dołożymy mleko, mąkę pszenną i ser edamski, który nada krokietom niezapomnianego smaku. Całość opanierowana w bułce tartej i delikatnie doprawiona solą, sprawi, że szybko pokochasz to danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 135 g (1 szklanka)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 piersi z kurczaka)
- Ser edamski - 150 g (W kostce)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, tarka, sitko, miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka opłucz, osusz i wytnij z nich błonki. Mięso pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj kurczaka. Przysmażaj ok. 10 min. Gotowego kurczaka zostaw do przestudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Do miski daj: 2 jajka, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki wody gazowanej i 1/2 szklanki mleka. Zmiksuj mikserem na jednolitą masę. 1 szklankę mąki przesiej i dodaj do masy, a następnie miksuj do połączenia się składników.
- Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Następnie usmaż naleśniki.
- Ostudzonego kurczaka połącz z serem żółtym i natką pietruszki. Wymieszaj i w razie potrzebny dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na gotowe naleśniki nakładaj farsz i dobrze zawijaj krokiety.
- Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i smaż krokiety do przyrumienienia z każdej strony.