Krokiety z kapustą i grzybami
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula to trio, które wypełnia nasze krokiety niesamowitym smakiem. Do posmarowania ciasta na krokiety użyjemy mąki pszennej i jajek, a wszystko to usmażymy na oleju rzepakowym. Gotowe krokiety obtoczymy w bułce tartej, co nada im chrupiącą skórkę.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Kapusta kiszona - 500 g
- Suszone grzyby - 10 g (1 garść)
- Cebula - 50 g (1 mała cebula)
- Bułka tarta - 54 g (1/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 96 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, patelnia do naleśników, mikser, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.
- Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.
- Z kapusty odlej płyn.
- Kapustę pokrój i przełóż do garnka.
- Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.
- Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Zwiń krokiety.
- Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
- Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Krokiety to smaczne danie kuchni polskiej. Mimo, że są ciężkie i dość tłuste znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zrównoważonej diecie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki