Krokiety z jajkiem
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Jajka, mąka pszenna, mleko i szczypiorek to kluczowe składniki krokietów z jajkiem, które planujemy przygotować. Przepyszne krokiety mają chrupiącą, złocistą skórkę dzięki bułce tartej i olejowi rzepakowemu, a delikatny smak uzyskują dzięki jajkom i szczypiorkowi. dodatkiem do farszu jest odrobina majonezu, który podkreśla smak potrawy.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 80 ml (8 łyżek)
- Jajko - 11 szt. (11 jajek rozmiar M)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 135 g (1 szklanka)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 25 g (5 łyżek)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, tarka, sitko, miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- W misce umieść: 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej. Całość zmiksuj za pomocą miksera, a następnie dodaj 1 szklankę przesianej mąki. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Patelnię wysmaruj 1 łyżką oleju. Gdy patelnia będzie rozgrzana, naleśniki smaż na średniej mocy kuchenki. Gotowe naleśniki odłóż na talerzu i przykryj ściereczką.
- 7 jajek ugotuj na twardo (ok. 10 min) w lekko osolonej wodzie. Następie je ostudź i obierz.
- Jajka dobrze posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich posiekany szczypiorek, majonez, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę natki pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
- Na gotowe naleśniki nałóż farsz i zawiń krokiety.
- 2 jajka roztrzep w głębokim talerzu. W drugim naczyniu umieść bułkę tartą.
- Krokiety obtocz w jajkach, a potem w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż krokiety do przyrumienienia z każdej strony.