Krokiety z chleba tostowego
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Chleb tostowy, szynka, pieczarki i ser gouda to główne składniki, które tworzą pyszne krokiety z chleba tostowego. Te złociste, chrupiące przekąski są nadziewane aromatycznymi pieczarkami i mięciutką szynką, a ser gouda dodaje im wyjątkowego smaku. Całość obtoczona w bułce tartej i usmażona na rumiano – idealne na szybki i smaczny posiłek.
Składniki dla 3 porcji:
- Chleb tostowy - 180 g (6 kromek)
- Szynka kanapkowa - 60 g (3 plasterki)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Ser gouda - 75 g (3 plasterki)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 60 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, wałek
Przepis krok po kroku
- Pieczywo tostowe skrop wodą, by było bardziej elastyczne. Kromki rozwałkuj, by miały większą powierzchnię.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do małej miseczki.
- Na kromkę chleba nałóż pół plasterka szynki i sera, dodaj pieczarki. Całość zroluj.
- Na mały talerzyk wyłóż bułkę tartą, a na drugi wbij i rozmieszaj jajka, dopraw solą i pieprzem.
- Krokiety maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej
- Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony po 2 minuty, by był rumiane.