Krokiety ruskie
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Jajka, mleko, mąka pszenna, ziemniaki ugotowane i ser twarogowy – to klucz do pysznych krokietów ruskich! Te składniki tworzą bazę na ciasto naleśnikowe i wyjątkowe nadzienie. Cebula dodaje całości smaku, a bułka tarta sprawia, że krokiety są przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Tego dania nie da się pomylić z niczym innym!
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Mleko 2% - 190 ml (3/4 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 135 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek)
- Sól - 4 g (3/4 łyżeczki)
- Bułka tarta - 215 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ziemniaki ugotowane - 600 g (8 sztuk)
- Ser twarogowy tłusty - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, sitko, miska, chochelka, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużego garnka i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Następnie je odcedź, potłucz i odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do przyrumienienia. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj do ziemniaków.
- Do garnka z ziemniakami i cebulą dodaj rozdrobniony (np. za pomocą widelca) twarogów. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.
- Do miski wbij 3 jajka i dodaj 3/4 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej oraz 3/4 szklanki mleka. To wszystko zmiksuj za pomocą miksera. 1 szklankę mąki przesiej przez sitko i dodaj do masy. Miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy.
- 1 łyżkę oleju rozprowadź po patelni (np. za pomocą ręcznika papierowego). Rozgrzej patelnię i usmaż na niej naleśniki.
- Na gotowe naleśniki nałóż farsz i dobrze zawiń krokiety.
- Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Krokiety smaż ok. 4-5 min z każdej strony (do przyrumienienia).