Krokiety
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Mięso z indyka, kapusta kiszona i pieczarki to trio, które sprawi, że twój dom zamieni się w małą fabrykę krokietów. Do tego cebula dla dodatkowego smaku, a panierowanie w mące, jajkach i bułce tartej sprawi, że będą miały idealną chrupkość. Nie zabraknie też mleka i oleju, które sprawią, że krokiety będą miękkie i soczyste w środku.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Kapusta kiszona - 200 g
- Pieczarki - 300 g (15 szt)
- Mąka pszenna typ 550 - 325 g (2,5 szklanki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Bułka tarta - 80 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.
- Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mięso z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki układaj na małym talerzyku do ostudzenia.
- Na środku naleśnika układaj farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.
- Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Całość smaż na rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony.