Krewetki z woka
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Krewetki, oliwa z oliwek, świeża natka pietruszki i aromatyczny czosnek – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przyrządzić pyszne krewetki z woka. Wyobraź sobie soczyste krewetki podsmażone na złoto, otulone w ziołowy aromat pietruszki i delikatną ostrość czosnku. To szybkie i proste danie na pewno podbije Twoje podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 300 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Krewetki oczyść i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki.
- Dodaj krewetki i całość smaż przez 2 minuty.
- Dodaj do krewetek posiekaną natkę pietruszki, chili, bazylię, sól i pieprz.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dostarczająca zdrowych tłuszczów, białka i selenu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny