Krewetki z patelni
Opublikowano: 29.06.2021 r.
Krewetki, czosnek, oliwa z oliwek i sok z cytryny – te składniki tworzą smakowitą bazę do smażenia. Krewetki podsmażane na złotobrązowo z aromatycznym czosnkiem nabierają wyjątkowego smaku, a świeży sok z cytryny nadaje im orzeźwiającego twistu. Szybkie i proste danie, które można przygotować w kilka minut.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Sok z cytryny - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Krewetki obierz z pancerzyków dokładnie je oczyść. Następnie opłucz je w wodzie i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj krewetki.
- Na patelnie wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz, chili i dokładnie wymieszaj.
- Smaż krewetki po 2 minuty z każdej strony.
- Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do krewetek, smaż pół minuty.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zwiększenie w swojej diecie udziału owoców morza, które dostarczają sporo selenu, cynku i witaminy D.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny