Krewetki z mango

Opublikowano: 02.09.2025 r.
Krewetki, soczyste mango, syrop z agawy, sok pomarańczowy i masło klarowane - te składniki tworzą niezwykłe połączenie smaków w jednym daniu. Zanurz się w delikatnej słodyczy mango, która idealnie współgra z krewetkami, a całość otulona delikatnym aromatem soku pomarańczowego i masła klarowanego.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 300 g
- Syrop z agawy - 15 g
- Mango - 200 g (1 sztuka)
- Sok pomarańczowy 100% - 200 ml
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender
Przepis krok po kroku
- Oczyść krewetki (zdejmij pancerze, usuń głowę i ogon, usuń jelito), umyj, osusz.
- Krewetki zalej syropem z agawy, łyżką soku z limonki i łyżce sosu rybnego. Odstaw.
- Z mango wyodrębnij miąższ. Zblenduj.
- Rozgrzej masło na patelni.
- Posiekaj chilli, 2 ząbki czosnku oraz niewielki kawałek imbiru posiekaj. Podsmaż chwilę na maśle.
- Po minucie dodaj krewetki, smaż maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
- Wlej mus z mango i sok pomarańczowy.
- Smaż maksymalnie 3 minuty.
- Dopraw do smaku, jeśli trzeba. Posyp natką pietruszki.
- Podawaj z podpieczoną bagietką.
Komentarz dietetyka
Krewetki są zdrowe. Bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie mają także dużej kaloryczności. Przez obecność soku owocowego oraz mango, potrawa zawiera naturalnie występujące cukru (owocowe).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości