Krewetki z grilla
Opublikowano: 07.04.2021 r.
Czosnek, oliwa z oliwek i cytryna tworzą bazę smaku w tym przepisie na krewetki z grilla. Krewetki marynowane w tej prostocie aromatycznych i świeżych składników stają się prawdziwym hitem każdego spotkania. Marynata z oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny nadaje im wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się z grillowanym charakterem dania.
Składniki dla 3 porcji:
- Krewetki - 600 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- tarka, grill, miska, miseczka, szpikulce do grillowania
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj starty na tarce czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1/3 łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
- Krewetki opłucz, obierz, oczyść i oderwij im głowy. Następie przełóż je do miski i wymieszaj w marynacie.
- Zamarynowane krewetki odstaw na 1-2 h.
- Krewetki nabij na szpikulce do grillowania.
- Krewetki grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3 min z każdej strony.