Krewetki z czosnkiem

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Krewetki koktajlowe, czosnek i masło to klucz do pysznego dania w kilka minut. Na patelnię wrzucasz krewetki z czosnkiem i masłem, a do tego dolewasz trochę białego wytrawnego wina. Na koniec dodajesz natkę pietruszki, która idealnie podkręca smak. To szybka, aromatyczna potrawa, która zachwyci każdego.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 400 g (koktajlowe)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Masło - 50 g
- Wino białe wytrawne - 100 ml
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozmroź.
- Na patelni rozgrzej 20 g masła i podsmaż drobno posiekany czosnek.
- Następnie na patelnię włóż krewetki i przesmaż chwilę.
- Na patelnię wlej wino i odparuje na większym ogniu.
- Następnie zmniejsz ogień i wymieszaj krewetki.
- Natkę pietruszki posiekaj i włóż z resztą masła na patelnię.
- Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i podsmaż do momentu, aż krewetki nie będą surowe.
- Krewetki z czosnkiem podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Krewetki z czosnkiem to doskonała propozycja na pyszne danie. Warto jednak zwrócić uwagę na ich ilość w diecie, ponieważ są smażone.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny