Krewetki w sosie pomidorowym
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Krewetki, soczyste pomidory z puszki, ostra papryczka chili i aromatyczny czosnek - te składniki nadają krewetkom w sosie pomidorowym niepowtarzalny smak. Cebula szalotka dodaje głębi, a odrobina śmietany 18% dopełnia całość, tworząc kremowy, ale pikantny sos, który doskonale łączy się z krewetkami.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 450 g
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Cebula szalotka - 20 g (1 sztuka)
- Czosnek - 24 g (4 ząbki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Śmietana 18% - 125 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g (0,25 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Na patelnię przełóż krewetki, smaż na dużym ogniu 2 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski lub na talerz.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Dodaj na patelnie posiekaną szalotkę, czosnek i papryczkę chili, podsmaż.
- Dodaj pomidory krojone, śmietanę i łagodnie doprowadź do wrzenia.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę oregano i tymianku.
- Redukuj na małym ogniu 10 minut.
- Do sosu dodaj krewetki, dokładnie wymieszaj i podgrzej.
- Do podania możesz posypać świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Krewetki w sosie pomidorowym to fantastyczne, lekkie i zdrowe danie. Z powodzeniem wykorzystasz ten przepis na obiad lub kolację.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki