Krewetki w panierce
Opublikowano: 25.07.2022 r.
Krewetki, jajka, skrobia ziemniaczana, panierka panko i majonez to kluczowe składniki, które sprawiają, że krewetki w panierce smakują wyjątkowo. Połączenie chrupiącego panko i delikatnych krewetek tworzy niezapomniane wrażenia kulinarne. Majonez doskonale podkreśla smak, a jajka i skrobia ziemniaczana zapewniają idealną konsystencję panierki.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 400 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Panierka panko - 100 g
- Majonez - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Krewetki oczyść dokładnie.
- Dopraw je solą i pieprzem.
- Jajko roztrzep widelcem w misce.
- Zamocz krewetki w jajku.
- Następnie obtocz je w mące ziemniaczanej.
- Ponownie zanurz w jajku i panieruj w panko.
- Rozgrzej olej w garnku do temperatury około 180 st. C.
- Smaż krewetki przez 4-5 minut.
- W misce wymieszaj sos chilli i majonez.
- Krewetki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.
Komentarz dietetyka
Krewetki w panierce to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają duże ilości składników mineralnych i witamin. Krewetki zawierają dużą ilość cholesterolu i nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny