Krewetki w białym winie

Opublikowano: 24.08.2025 r.
Krewetki, białe wino wytrawne i masło klarowane – brzmi jak zestawienie idealne na szybki, ale wyjątkowo smaczny obiad. Dodaj do tego świeżą natkę pietruszki i soczystego pomidora, a w rezultacie otrzymasz danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też cudownie pachnie.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 600 g
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Masło klarowane - 40 g
- Wino białe wytrawne - 120 ml (pół szklanki)
- Natka pietruszki - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Krewetki oczyść dokładnie.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek.
- Dodaj krewetki i smaż przez 4-5 minut.
- Wlej białe wino i gotuj 3 minuty na dużym ogniu.
- Dodaj sól, pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszaj.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Krewetki w białym winie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają dużą ilość jodu oraz innych cennych składników mineralnych. Krewetki zawierają dość dużą ilość cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny