Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Krewetki, mleczko kokosowe i czerwona pasta curry – to trio gwarantuje eksplozję smaków w kuchni! Do tego dochodzą chrupiąca papryka i aromatyczna cebula, które dopełniają całość. Ten przepis na krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym sprawi, że poczujesz się jak w azjatyckiej restauracji prosto z własnej kuchni.
Składniki dla 3 porcji:
- Krewetki - 300 g (obrane)
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Czerwona pasta curry - 40 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ryż basmati - 200 g
- Przyprawy - sos sojowy, papryczka chilli świeża, bazylia, sos rybny
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozmróź, następnie oczyść z pancerzy i jelit.
- Gdy krewetki się rozmrożą, ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Wlej olej na patelnię, rozgrzej go.
- Dodaj pastę curry i podsmaż przez minutę.
- Posiekaj cebulę w kostkę oraz paprykę w nieduże paski.
- Dodaj na patelnię mleczko kokosowe razem z łyżką sosu sojowego, łyżką sosu rybnego, odrobiny cukru oraz pokrojonej papryczki. Duś wszystko do zgęstnienia sosu.
- Jak sos się zagęści, dodaj krewetki i gotuj całość maksymalnie 4 minuty, aż krewetki staną się białe.
- Podawaj sos z ryżem. Posyp świeżą bazylią.
Komentarz dietetyka
Odpowiedni posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Nada się też dla osób eliminujących nabiał. Jest dobrze zbilansowany i pełnowartościowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości