Krewetki na maśle z czosnkiem
Opublikowano: 14.05.2022 r.
Krewetki, masło, czosnek i białe wino - to główne składniki tego przepisu, który przeniesie Cię prosto do świata niezapomnianych smaków. Co więcej, odrobina natki pietruszki dodaje tej potrawie świeżości i koloru. To szybkie danie idealne na każdą okazję, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 500 g (mrożone, oczyszczone)
- Wino białe wytrawne - 200 ml (niepełna szklanka)
- Czosnek - 20 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, płatki chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozmroź.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony czosnek.
- Na patelnię dodaj krewetki, dopraw je szczyptą soli i płatków chilli. Całość przesmaż 2-3 minuty.
- Po tym czasie na patelnie wlej wino, zwiększ ogień i duś do momentu odparowania połowy wina.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Gotowe krewetki podaj posypane natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad lub romantyczną kolację. Wykorzystanie natki pietruszki sprawi, że danie będzie doskonałym źródłem witaminy C. Krewetki przesmażone są na maśle i duszone w winie, dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny