Krewetki
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Krewetki, masło klarowane, czosnek, świeża papryczka chili i sok z cytryny to esencja tego przepisu. Wszystko razem tworzy wyjątkowe połączenie smaków: krewetki w maślano-cytrusowym sosie z nutką ostrości od papryczki chili. To danie jest proste, szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 250 g
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g (1 mała)
- Natka pietruszki - 10 g (0,5 pęczka)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Wino białe wytrawne - 50 ml (0,2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Posiekaj drobno czosnek oraz papryczkę chili.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj czosnek, chili oraz krewetki wcześniej oczyszczone.
- Smaż na sporym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
- Dolej wino, dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Duś przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i przełóż na talerz.
- Do podania możesz dodać ćwiartki cytryny, dodatkową ilość świeżej natki pietruszki i bagietkę.
Komentarz dietetyka
Krewetki są pysznym daniem, które jest niskokaloryczne, smaczne i zdrowe.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki