Krewetka w tempurze
Opublikowano: 17.09.2022 r.
Krewetki, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana i jajko to kluczowe składniki na pyszne krewetki w tempurze. Delikatne i chrupiące, z idealnie zrównoważoną konsystencją, dzięki mieszance mąki i skrobi. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwycający!
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 125 g (1/2 szklanki)
- Krewetki - 500 g (30 sztuk)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj wodę gazowaną - 0,5 l.
- Krewetki obierz z pancerzy i oczyść.
- Zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.
- Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi.
- Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk