Kremówki

Opublikowano: 15.06.2021 r.
Ciasto francuskie, mleko i masło to podstawa tego pysznego deseru. Kremówki, które Ci dziś pokażę, składają się z delikatnych, maślanych płatów ciasta francuskiego, połączonych kremowym nadzieniem na bazie mleka i masła. Całość dopełniają intensywnie żółte żółtka jajek, które nadają kremowi aksamitną konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 200 g (2 duże płaty)
- Mleko 2% - 750 ml (3 szklanki)
- Masło - 50 g (5 łyżek)
- Żółtko jajka - 60 szt. (3 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Mąka ziemniaczana - 35 g (3,5 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż pierwszą warstwę ciasta francuskiego i piecz ok. 15 minut. To samo zrób z drugim płatem.
- W garnku zagotuj 500 ml mleka z dodatkiem masła i ksylitolu.
- W misce pozostałe mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj masę jajeczną do mleka z masłem w garnku, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.
- Gotową masę odstaw do ostudzenia.
- Ostudzoną masę wyłóż na spód ciasta i przykryj drugą warstwą.
- Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem lub z owocami.
Komentarz dietetyka
Kremówki to ciasta kaloryczne, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Aby dodatkowo nie zwiększać ilości kalorii najlepiej zamienić cukier na słodzik. Masę można też przygotować z gotowego budyniu bez dodatku cukru.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk