Kremówka papieska
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Ciasto francuskie, mleko, żółtka jajek, cukier i masło to główne składniki kremówki papieskiej, która jest klasycznym polskim deserem. Krem, który przygotowuje się na bazie mleka, budyniu i żółtek, ma gładką, kremową konsystencję, a warstwą ciasta francuskiego dodaje deserowi lekkości i chrupkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 500 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Masło - 250 g
- Cukier puder - 30 g
- Budyń (proszek) - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zagotuj 750 ml mleka w małym garnuszku.
- W pozostałej części mleka rozmieszaj budyń, skrobię, żółtka i cukier. Całość wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż do zgęstnięcia.
- Budyń odstaw do ostygnięcia.
- Masło ubij na sztywną pianę i powoli dodawaj budyń. Ubijaj aż do połączenia składników.
- Krem wyłóż między dwa blaty ciasta francuskiego i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny