Krem z serka mascarpone i masła
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Mascarpone, masło i cukier to kluczowe składniki kremu, który jest idealny do ciast i deserów. Dodatek ekstraktu waniliowego nadaje mu wyjątkowego aromatu. Prosty, ale efektowny, ten krem sprawdzi się w wielu zastosowaniach, dzięki swojej aksamitnej konsystencji i delikatnemu smakowi.
Składniki dla 1 porcji:
- Mascarpone - 200 g
- Masło - 100 g (w temperaturze pokojowej)
- Cukier - 40 g
- Ekstrakt waniliowy - 10 ml
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż masło i dodaj cukier puder.
- Całość dokładnie miksuj, aż masa zrobi się biała i pulchna.
- Ciągle miksując, dodaj pastę waniliową.
- Następnie stopniowo dodawaj po 2-3 łyżki serka mascarpone ciągle miksując.
- Gotowy krem schowaj do lodówki, by nieco stężał.
Komentarz dietetyka
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk