Krem z pietruszki

Opublikowano: 10.06.2025 r.
Pietruszka, ziemniaki i cebula - to podstawowe składniki świetnego kremu z pietruszki. Dzięki nim zupa ma pyszny, nieco słodkawy smak. Całość dopełnia masło, które nadaje kremowej konsystencji, a dla smaku i dekoracji natka pietruszki. Możesz też dodać groszek ptysiowy, który da fajny chrupiący akcent.
Składniki dla 4 porcji:
- Pietruszka - 400 g
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Cebula - 300 g
- Masło - 30 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Groszek ptysiowy - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i posiekaj, duś na roztopionym maśle aż do zeszklenia.
- Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i zalej 1-1,5 l wody.
- Dodaj przyprawy: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotuj 30 min. Po ugotowaniu, z zupy wyjmij ziele angielskie i liść laurowy.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku przy pomocy: ziół prowansalskich, oregano, papryki i gałki.
- Porcję zupy podaj posypaną groszkiem ptysiowym i posiekaną natka pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny