Krem z pieczonej dyni
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Dynia hokkaido, oliwa z oliwek, cebula i bulion warzywny – to główne składniki kremu z pieczonej dyni. Połączyliśmy je w aromatyczną i kremową zupę, która doskonale rozgrzeje Cię w zimne dni. Wyjątkowy smak warzyw, podkręcony śmietaną i czosnkiem, sprawi, że polubisz tę prostą, ale efektowną potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia hokkaido - 800 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Ziemniaki późne - 140 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.
- Następnie połóż na blachę do pieczenia z papierem, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i marchew. Krótko podsmaż, dodaj bulion.
- Na końcu dodaj dynię, gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Najlepiej sprawdzi się krem hokkaido.
~ Oliwia Gawron, dietetyk