Krem z cukinii
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Cukinia, młode ziemniaki, bulion drobiowy, cebula i oliwa z oliwek – to właśnie te składniki tworzą podstawę kremu z cukinii. Ten prosty i smaczny przepis to idealny sposób na lekki, ale sycący obiad. Dzięki aromatycznej cebuli i delikatności cukinii, zyskujesz zupę pełną smaku, w której oliwa z oliwek dodaje nutkę mediterrańskiego klimatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 400 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki młode - 300 g (5 sztuk)
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, toster, robot kuchenny
Przepis krok po kroku
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę i podsmażaj aż się zeszkli.
- Do garnka wlej wodę lub bulion (ok. 500 ml).
- Cukinię umyj i pokrój w plastry.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Warzywa wrzuć do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Zblenduj całość na gładki krem i dopraw.
- W tosterze podpiecz kromke pieczywa.
- Grzankę pokrój w kostkę.
- Zupę podawaj posypaną grzankami.