Krem z brukselki
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Brukselka, marchewka, bulion warzywny i cebula to kluczowe składniki tego prostego kremu z brukselki. Bazą tego sytego dania są delikatnie podsmażone warzywa, które następnie gotujemy w bulionie. Po zmiksowaniu z odrobiną mleka, krem uzyskuje aksamitną konsystencję. Czosnek niedźwiedzi dodaje potrawie aromatycznego dopełnienia, tworząc oryginalny smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Brukselka - 600 g
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 120 ml
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Chleb żytni jasny - 90 g (3 kromki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Czosnek niedźwiedzi świeży - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Z brukselki oberwij wierzchnie, zwiędnięte liście i wyrzuć. Marchewkę i cebulę obierz.
- Warzywa dokładnie umyj. Brukselki podziel na pół, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem podgrzej olej, po czym podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę i brukselkę.
- Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Wlej bulion, dodaj sól, pieprz oraz łyżeczkę czosnku niedźwiedziego.
- Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną.
- W tym czasie wykonaj grzanki: kromki chleba pokrój w kostkę. W misce wymieszaj chleb z łyżką oleju, łyżeczką ziół prowansalskich i szczyptą soli. Gotowe wysyp na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 10 min w 160 stopniach.
- Na koniec zblenduj zupę i dopraw ją gałką muszkatołową. Możesz dolać mleko lub napój roślinny, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
- Podawaj posypaną grzankami.
Komentarz dietetyka
Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk