Krem z brokułów Thermomix
Opublikowano: 11.02.2022 r.
Brokuły, ziemniaki, marchewka, cebula i śmietana 18% – to właśnie te składniki sprawiają, że krem z brokułów z Thermomixa jest tak pyszny i sycący. Wszystkie warzywa miksujesz na gładką konsystencję i łączysz z bulionem warzywnym, a na koniec dodajesz śmietanę, która nadaje zupie aksamitności. Prosty i zdrowy comfort food w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 10 porcji:
- Brokuły - 600 g
- Ziemniaki średnie - 200 g
- Marchewka - 150 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Pietruszka - 100 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 90 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Bulion warzywny - 700 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Kopystką zgarnij wszystko na dno naczynia, dodaj oliwę i duś przez 3 minuty / Varoma / obroty 1.
- W tym czasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
- Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- Włóż warzywa (oprócz brokuła) do naczynia Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
- Dodaj brokuła i bulion oraz dopraw pieprzem.
- Gotuj całość 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj całość zwiększając obroty od 1 do 9 przez 30 sekund.
- Gotuj jeszcze 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk