Krem z brokułów fit
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Brokuły, cebula, czosnek i ziemniaki – to baza naszego kremu z brokułów fit. Z pomocą tych składników wyczarujemy pyszną i zdrową zupę, którą możesz podać na lekki obiad lub kolację. Nie zapomnij o bulionie warzywnym, który nada kremowi wyjątkowej głębi smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Brokuły - 300 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Ziemniaki późne - 120 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 400 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, wrzuć drobno pokrojoną cebule i czosnek, krótko zeszklij.
- Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w słupki.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Zmiksuj zupę na gładki krem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Komentarz dietetyka
Zupę krem możesz przygotować z dowolnych warzyw, postaw na aromatyczne przyprawy i świeże zioła, aby zupa była wyrazista.
~ Oliwia Gawron, dietetyk