Krem z borowików
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Borowiki, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to podstawa naszego kremu z borowików. Te aromatyczne grzyby połączone z delikatnym bulionem i kremową śmietanką tworzą zupę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki, cebuli i ziemniaków sprawia, że krem staje się sycący i pełen smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Borowiki - 450 g
- Marchewka - 100 g
- Cebula - 150 g
- Ziemniaki późne - 450 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Masło klarowane - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, patelnia
Przepis krok po kroku
- Bardzo dokładnie umyj grzyby. Pokrój je w większe kawałki.
- Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki.
- Na patelnię dodaj masło i podsmaż przez parę chwil posiekane warzywa. Niech lekko się zarumienią.
- W tym czasie zagrzej w garnku bulion.
- Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego warzywa z grzybami. Gotuj wszystko około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodaj do zupy sól i pieprz oraz śmietankę.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba.
- Zupa jest gotowa.
Komentarz dietetyka
Dobry pomysł na obiad wegetariański. Zawiera najwięcej węglowodanów, niewiele białka i trochę tłuszczu. Jest to potrawa sycąca.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości