Krem z borowików

Opublikowano: 01.10.2021 r.
Borowiki, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to podstawa naszego kremu z borowików. Te aromatyczne grzyby połączone z delikatnym bulionem i kremową śmietanką tworzą zupę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki, cebuli i ziemniaków sprawia, że krem staje się sycący i pełen smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Borowiki - 450 g
 - Marchewka - 100 g
 - Cebula - 150 g
 - Ziemniaki późne - 450 g
 - Bulion drobiowy - 2000 g
 - Masło klarowane - 30 g
 - Śmietanka kremowa 30% - 100 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, patelnia
 
Przepis krok po kroku
- Bardzo dokładnie umyj grzyby. Pokrój je w większe kawałki.
 - Obierz warzywa i pokrój je na duże kawałki.
 - Na patelnię dodaj masło i podsmaż przez parę chwil posiekane warzywa. Niech lekko się zarumienią.
 - W tym czasie zagrzej w garnku bulion.
 - Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego warzywa z grzybami. Gotuj wszystko około 25 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 - Dodaj do zupy sól i pieprz oraz śmietankę.
 - Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku jeśli trzeba.
 - Zupa jest gotowa.
 
Komentarz dietetyka
Dobry pomysł na obiad wegetariański. Zawiera najwięcej węglowodanów, niewiele białka i trochę tłuszczu. Jest to potrawa sycąca.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości