Krem z białych warzyw
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Cebula, por, pietruszka i kalafior to kluczowe składniki super kremu z białych warzyw. Dodaj jeszcze seler korzeniowy, ziemniaki oraz ciecierzycę konserwową. Wszystko to zblenduj razem z bulionem warzywnym i śmietanką kremową. To połączenie daje gęsty, jedwabisty krem o głębokim smaku, który idealnie nadaje się na chłodne dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło roślinne - 50 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Por - 150 g (1 średnia sztuka)
- Pietruszka - 300 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 150 g (1 mała sztuka)
- Ziemniaki późne - 200 g (2 sztuki)
- Kalafior - 300 g
- Ciecierzyca konserwowa - 150 g
- Bulion warzywny - 750 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Przyprawy - czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego pora.
- Następnie do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, selera, ziemniaki oraz oczyszczone różyczki kalafiora. Warzywa mieszamy i podsmaż około 3 minut.
- Następnie do warzyw dodaj ciecierzycę z zalewą, bulion warzywny oraz przyprawy. Zupę zagotuj na większym ogniu, następnie zmniejsz ognień i gotuj przez około 15 minut do miękkości warzyw.
- Na koniec dodaj śmietankę i zupę zblenduj na gładki krem.
- Gotową zupę możesz podawać z grzankami przygotowanymi z pieczywa.
Komentarz dietetyka
Użycie wielu warzyw do przygotowania tego pysznego kremu dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. W zupie tej znajdują się spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny