Krem z białych szparagów

Opublikowano: 07.05.2025 r.
Białe szparagi, młode ziemniaki, odrobina masła i kremowa śmietanka – to sekrety pysznego kremu, który idealnie sprawdzi się na wiosenną kolację. Delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak szparagów, zbalansowany przez aksamitną śmietankę i ziemniaki, sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.
Składniki dla 3 porcji:
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Szparagi - 500 g
- Ziemniaki młode - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyża)
- Śmietanka kremowa 36% - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.
- Szparagi umyj i osusz, a następnie utnij twarde końcówki.
- Ziemniaki i marchew obierz i pokrój na małe kawałki.
- W garnku rozgrzej i rozpuść masło, wrzuć pokrojone warzywa.
- Dodaj szparagi, po 5 minutach wlej wodę i duś pod przykryciem do miękkości warzyw.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę i śmietankę, a następnie stopniowo wlewaj do wywaru.
- Gotuj na małym ogni do momentu połączenia się składników.
- Całość zmiksuj na gładki krem.
Komentarz dietetyka
W taki sam sposób przygotujesz zupę krem z zielonych szparagów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk