Krem z białej czekolady
Opublikowano: 17.05.2023 r.
Śmietanka kremowa, biała czekolada i mascarpone to główne składniki, które sprawią, że ten krem z białej czekolady wyjdzie naprawdę pyszny. Śmietanka nadaje mu delikatnej, aksamitnej konsystencji, a biała czekolada dodaje słodkiego, mlecznego smaku. Mascarpone z kolei wzbogaci krem o dodatkową kremowość i gęstość, dzięki czemu będzie idealny do deserów.
Składniki dla 1 porcji:
- Czekolada biała - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do miseczki.
- Połowę śmietanki zagrzej na małej mocy palnika (nie doprowadzaj jej do wrzenia).
- Gorącą śmietanką zalej czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą umieść w misce, dodaj do niej pozostałą śmietankę, mascarpone oraz przesiany na sicie cukier puder.
- Składniki miksuj do uzyskania kremowej masy.
- Gotowy krem czekoladowy wykorzystaj bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia ciasta.
Komentarz dietetyka
Krem z białej czekolady to doskonała propozycja na smaczny dodatek do tortu. Krem jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie (szczególnie redukcyjnej).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny