Krem oreo do tortu
Opublikowano: 06.03.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i ciasteczka Oreo to podstawa tego obłędnie pysznego kremu do tortu! Wyobraź sobie, jak te trzy składniki łączą się w jedwabistą, słodką mieszankę, dodając odrobinę chrupiących ciasteczek Oreo. Idealny do przełożenia tortu i zadowolenia nawet największych łasuchów!
Składniki dla 1 porcji:
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier puder - 20 g
- Ciasteczka oreo - 154 g (14 sztuk)
- Przyprawy - śmietan-fix
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Śmietankę ubij z jednym opakowaniem śmietan-fixu oraz z cukrem pudrem.
- Do prawie ubitej śmietanki dodaj mascarpone i wszystko chwilę miksuj.
- Ciasteczka posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Dodaj ciasteczka do masy.
- Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Krem oreo do tortu jest wysokokaloryczny. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie są one zalecane w nadmiarze, zwłaszcza u osób, które mają problemy z sercem i układem krwionośnym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości