Krem maślany do tortu

Opublikowano: 05.03.2022 r.
Masło o zawartości tłuszczu minimum 83% i cukier puder to dwie kluczowe rzeczy, które sprawią, że Twój krem maślany do tortu będzie idealnie gładki i kremowy. W tym prostym przepisie dowiesz się, jak połączyć te składniki w perfekcyjny krem, który doskonale udekoruje każdy tort.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 200 g (minimum 83% tłuszczu)
- Cukier puder - 160 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Masło musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Cukier puder przesiej.
- Przez około 6 minut ubijaj mikserem (nie za wysokie obroty) masło. Powinno stać się niemalże białe.
- Podczas ubijania masła, dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj około 2 minuty.
- Na końcu dodaj aromat i chwilę miksuj.
- W celu otrzymania bardziej zwartej masy dodaj więcej cukru pudru. Gdy potrzebujesz nieco rzadszego kremu dodaj łyżkę-dwie mleka.
- Krem jest gotowy do przełożenia tortu lub do dekoracji.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera wysoką kaloryczność. Jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nie jest dobry dla osób, które mają problemy z glikemią. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia nie powinny spożywać dużej ilości tłuszczu nasyconego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości