Krem malinowy do tortów
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Maliny mrożone, cukier puder i śmietanka kremowa 36% – to trio tworzy idealny, domowy krem malinowy do tortów! Delikatny, ale jednocześnie intensywny w smaku krem, którym ozdobisz każdy wypiek. Wykorzystaj go do przełożenia tortu i zobacz, jak proste składniki potrafią zamienić się w coś niesamowitego.
Składniki dla 1 porcji:
- Maliny mrożone - 480 g
- Cukier puder - 175 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- W rondelku wymieszać mrożone maliny, cukier i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
- Dokładnie wymieszaj, a następnie użyj tylnej części łyżki, aby przecisnąć miksturę przez sito o drobnych oczkach, odrzucając nasiona. Schłodź syrop malinowy.
- Gdy syrop ostygnie, ubij śmietankę.
- Delikatnie dodaj do niej syrop malinowy.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny