Krem kokosowy

Opublikowano: 20.06.2021 r.
Mleko, cukier i wiórki kokosowe to główne składniki pysznego kremu kokosowego, który zachwyci swoimi egzotycznymi nutami. Wszystko to połączone z masłem roślinnym i budyniem sprawia, że krem staje się idealnie gładki i kremowy. Ten przepis to prawdziwy hit dla miłośników kokosa!
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 2% - 500 ml
- Cukier - 100 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Masło roślinne - 260 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Mleko, cukier i proszek budyniowy wymieszaj w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń, który pozostaw do wystygnięcia.
- Wiórki kokosowe upraż na rozgrzanej patelni beztłuszczowej a następnie pozostaw je do wystudzenia.
- Masło utrzyj i dodaj do niego partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita.
- Do kremu dodaj uprażone wiórki kokosowe i utrzyj, aż połączą się z kremem.
- Gotowy krem posmaruj na cieście.
Komentarz dietetyka
Krem kokosowy jest dość kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w diecie. Dodatkowo jest to doskonałe źródło wielu cennych składników, wpływających na wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny