Krem karpatkowy
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Budyń w proszku, mleko i masło – to trio, które w magiczny sposób tworzy klasyczny krem karpatkowy. Dodaj do tego odrobinę cukru wanilinowego i cukru pudru, a uzyskasz puszysty, delikatny krem, który idealnie wypełni każdą karpatkę. To proste połączenie składników sprawia, że krem jest wyjątkowo smaczny i niezapomniany.
Składniki dla 1 porcji:
- Budyń (proszek) - 70 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 800 ml (3 i 1/5 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 60 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 200 ml mleka. Wymieszaj z budyniami i cukrem pudrem.
- W garnku zagotuj 600 ml mleka. Kiedy się zagotuje, dodaj mleko z budyniem i cukrem. Cały czas mieszaj.
- Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw z palnika i dobrze przykryj folią spożywczą.
- Miękkie masło umieść w misce i zmiksuj z cukrem wanilinowy.
- Następnie partiami dodaj cały przestudzony budyń. Miksuj tylko do połączenia się składników.