Krem jagodowy do tortu
Opublikowano: 06.03.2022 r.
Śmietanka kremowa, jagody, cukier puder i odrobina żelatyny – to główne składniki, których potrzebujesz do przygotowania pysznego kremu jagodowego do tortu. Krem jest lekki, delikatnie słodki i pełen intensywnego, owocowego smaku. Idealnie nadaje się do przełożenia warstw urodzinowego tortu lub jako samodzielny deser.
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier puder - 60 g
- Jagody - 450 g
- Żelatyna - 8 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszaj. Odstaw do napęcznienia.
- Po dwóch minutach podgrzej w mikrofalówce, ale nie doprowadź do wrzenia. Żelatyna ma być dobrze ciepła.
- Rozpuść żelatynę i ostudź.
- Jagody zblenduj blenderem (możesz zostawić 100 g owoców w całości).
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym.
- Gdy śmietanka będzie ubita, dodaj zimną, klarowną żelatynę i krótko zmiksuj krem.
- Na końcu dodaj do śmietanki owoce. Wymieszaj łyżką.
- Krem jest gotowy.
Komentarz dietetyka
Krem zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Należy unikać zbyt dużej ilości, z przede wszystkim osoby mające problemy z układem krążenia. Jagody świetnie wpływają na wzrok. Są bogate w antyoksydanty.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości