Krem do tortu z bitej śmietany
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Śmietanka kremowa 36%, żelatyna i cukier puder – te trzy składniki są kluczem do stworzenia idealnego kremu do tortu z bitej śmietany. W tym przepisie pokażemy, jak użyć tych prostych, ale istotnych elementów, by uzyskać krem o niebiańskiej teksturze i smaku, który wprost rozpływa się w ustach.
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 750 ml (bardzo dobrze schłodzona)
- Żelatyna - 20 g (1,5 łyżki)
- Cukier puder - 36 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder, żelatyna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i odstaw na bok, by lekko przestygła.
- Do szklanej, dużej miski wlej śmietankę i zacznij ubijać mikserem.
- Gdy śmietana będzie miała już prawie idealną konsystencję, wlej ostudzoną żelatynę i dodaj cukier puder.
- Ubijaj jeszcze chwilę, by śmietana dobrze wymieszała się z cukrem i żelatyną.
- Gotowym kremem przełóż ciasto. I odstaw na około dwie godziny do lodówki by krem stężał.
Komentarz dietetyka
W odpowiednio zbilansowanej diecie znajdzie się również miejsce na takie rarytasy jak tort z kremem z bitej śmietany.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk