Krem do tortu
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Czekolada gorzka, mascarpone i żółtka jajka – to właśnie te składniki tworzą bazę niesamowicie kremowego i bogatego w smaku kremu do tortu. Dodatek cukru oraz kakao podkręca smak, nadając mu wyjątkową głębię. Ten przepis to gwarancja, że Twój tort będzie nie tylko wyglądał świetnie, ale również smakował wyśmienicie.
Składniki dla 2 porcji:
- Czekolada gorzka - 300 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Mascarpone - 600 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, miska metalowa
Przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.
- W misie miksera umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej gęstej masy.
- Dodaj wystudzoną czekoladę, kakao i ser mascarpone, połącz składniki razem.
- Krem jest gotowy do przełożenia ciasta od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Krem do tortu jest wyrobem bardzo kalorycznym. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru. Nie powinny go spożywać w dużych ilościach osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny