Krem do naleśników
Opublikowano: 12.05.2023 r.
Mascarpone, czekolada deserowa i śmietanka kremowa to podstawa tego pysznego kremu do naleśników! Idealnie gładka konsystencja i bogaty smak tego kremu sprawią, że Twoje naleśniki zyskają nowy wymiar. Dodatek cukru pudru i wanilinowego świetnie balansują ten deser, sprawiając, że jest słodki, ale nie za bardzo.
Składniki dla 1 porcji:
- Czekolada deserowa - 50 g
- Mascarpone - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Cukier puder - 30 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.
- W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.
- W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.
- Dodawaj małymi partiami czekoladę.
- Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Gotowym kremem nadziewaj naleśniki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak warto połączyć ją z owocami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny