Krem do babeczek z mascarpone

Opublikowano: 26.10.2022 r.
Mascarpone, biała czekolada i kakao – to trio, które sprawi, że Twój krem do babeczek będzie nieziemsko pyszny. Połączenie kremowego serka z rozpływającą się w ustach białą czekoladą z dodatkiem intensywnego kakao daje naprawdę niepowtarzalny smak.
Składniki dla 1 porcji:
- Mascarpone - 500 g
- Czekolada biała - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Białą czekoladę umieść w misce.
- W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Wystudź czekoladę i dodaj do niej kakao.
- Wymieszaj dokładnie.
- Do czekolady dodaj serek i zmiksuj do połączenia składników.
- Krem schłodź w lodówce przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Krem do babeczek z mascarpone to bardzo dobre źródło tłuszczu mlecznego. Krem jest bardzo kaloryczny i nie powinny go w dużej ilości spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Krem można przygotować z ksylitolem zamiast cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny